PLUTA
http://go.tipjunkie.com/dc/1584/twotwenty-one.blogspot.com/2011/08/wine-cork-candle-holder.html
 
Nu demult am propus o bibliotecă-vitrină pentru vinuri în amenajarea apartamentului unui amic pasionat de vinuri de colecţie. Biblioteca-vitrină urmează să fie realizată din sticla colorată, iluminată în diverse forme pentru un efect spectaculos. Întrebarea se punea ce material să folosim ca fundal pentru această  bibliotecă şi mi-a venit ideea sa încercăm cu plută, fiind asociată în mod frecvent cu vinul.
 
 
De ce imi place:
Este un material cald, atât la vedere, cât şi la atingere. Fiind un produs natural, are diverse inflexiuni şi nuanţe şi o textură pronunţată care te face să iţi doreşti să îl atingi; . Este o alternativă interesantă la lemn, pal sau piatră, şi poate fi folosit şi pentru a placa pereţi sau a da accente în anumite zone.
Mai multe despre pluta:
Pluta este extrasă din scoarţa stejarului de plută, o specie întâlnită în bazinul Mării Mediterane, în regiuni din Spania, Italia, Maroc, Alegia şi în special în Portugalia, ţară cu tradiţie în această ramură. Puteţi găsi mai multe informaţii pe pagina Asociaţiei Portugheze pentru Plută APCOR www.apcor.pt .Stejarul de plută este un arbore cu proprietăţi de regenerare incredibile. Având o durată medie de viaţă între 200 şi 250 de ani, stejarul de plută suportă înlăturarea totală a scoarţei sale la intervale de 9-10 ani.
Proprietăţile plutei
Pluta este un produs vegetal, ecologic şi are proprietăţi unice:
·         natural, reciclabil şi reutilizabil în proporţie de 100%, acest material trebuie luat în considerare într-o societate în care se vorbeşte tot mai mult de sustenabilitate, utilizarea raţională a resurselor şi ecologie;
·         greutatea mică este caracteristica pentru care a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri, la unelte de pescuit;
·         impermeabilitatea la lichide şi gaze datorită unui amestec complex de acizi graşi şi suberin in celulele sale.
·         Elasticitate, flexibilitate şi compresibilitate: celula de plută revine la forma iniţială după ce a fost supusă unei presiuni.
·         Izolator termic şi fonic
·         Proprietăţi ignifuge: nu întreţine arderile, nu extinde flăcările şi nu degajă  gaze în timpul mocnirii
·         Rezistenţă la frecare
·         Proprietăţi hipoalergige: întrucât nu absoarbe praf, protejează împotriva alergiilor şi reduce riscurile pentru cei care suferă de astm.
Utilizări
Pluta este tot mai folosită în industria materialelor de construcţie pentru proprietăţile unice. Se foloseşte ca izolator termic şi fonic pentru: pardoseli, faţade, şarpante etc.
Are utilizări şi în industrie, pentru amortizarea vibraţiilor în diverse tipuri de fundaţii.
Parchet şi pardoseli flotante din plută: silenţios şi confortabil, dă o senzatie de căldură şi intimitate spaţiului. Are o durată de viaţă mare, dacă este întreţinut corespunzător. Placile se produc într-o varietate mare de culori, modele şi texturi, putând satisface orice tendinţe în materie de design.
Pluta nu absoarbe apa şi de aceea poate fi instalata şi în băi şi bucătării sau alte în incăperi umede, chiar şi în subsoluri relativ uscate. De asemenea, se poate instala şi daca exista încălzire în pardoseală, cu menţiunea că va scădea viteza de transmitere a căldurii.
Lambriul de plută se poate folosi atât cu rol decorativ, cât şi ca fonoizolant, şi în plus, este uşor de intreţinut şi de curăţat. http://corkline.ro/Galerie%20foto/Lambriu%20de%20pluta/pages/lambriu-pluta-cream_jpg.htm
Puteţi citi mai multe despre proprietăţile parchetului din plută aici: http://www.parchet-pluta.ro/
Pluta are o varietate de utilizări, pe lânga industria vinului şi a construcţiilor: de la mobilier, mese, scaune, pana la vase decorative, lampi, rame pentru oglinzi, obiecte pentru birou, panouri şi multe altele.  O întâlnim şi în industria modei, de la platforme şi tocuri până la poşete şi alte accesorii.
Puteti să vă faceţi o idee despre varietatea utilizării acestui material de pe acest site http://www.corkstore.com/, care comercializează aproape orice obiect realizat din plută.
În Romania, pluta este mai puţin cunoscută şi comercializată. Există firme de profil care comercializează produse din plută, dar le veţi găsi mai greu în magazine mari specializate în amenajări şi construcţii (spre deosebire de pal, ceramică etc.). Dupa căutări pe internet şi pe site-urile de profil, mi-a atras atenţia firma Corkline http://www.corkline.ro/, de la care am şi preluat unele informaţii, pentru că au o varietate interesantă de parchet şi lambriuri din plută, cu modele, culori şi texturi variate şi moderne.